Det finns mycket som representerar Norden. Och Norden gestaltas i sin tur på många sätt inom fotografin – från natursköna landskap till unika stadsmiljöer och traditioner. Snus är en sådan nordisk tradition som har etablerat sig i århundranden. Inom fotografin går det att använda estetiken av denna subkultur för att förmedla känslor och gestalta personer på ett målande sätt. Att dokumentära snuskulturen innebär att man berättar om mycket mer än bara snuset i sig.
En gammal farbror med lössnus och rutig skjorta eller person i 20-årsåldern med snusdosans runda, igenkännbara form synlig genom jeansfickan – det finns mycket att berätta bara genom olika produkter. Samtidigt bör fotografen, i de fall som bilderna har ett rent konstnärligt syfte, tänka på sitt ansvar att inte romantisera nikotinprodukter och annat som kan vara skadligt för hälsan. I den här artikeln tittar vi närmare på hur snuskulturen framställs på bild idag och hur man genom kameran kan gestalta Norden på olika sätt.
Snuset har länge varit en del av den svenska kulturen, och branschen har hållit sig relevant genom att förnya sig. Ett exempel på denna trend är den ökande populariteten för smaksatta nikotinpåsar från bland andra Swave. Snuset är exempel på en del av nikotinbranschen som förändrats betydligt, inte minst vad gäller efterfrågan på nikotinpåsar utöver det traditionella snuset.
Utvecklingen av e-handel med beställningar på nätet har konsekvent gjort det enklare att beställa snus via smartphones eller datorer. Populariteten för beställningar över internet har lett till större utbud och konkurrens mellan aktörerna. Också så kallade e-cigaretter, elektroniska cigaretter som man fyller på med en särskild vätska, har förändrat vanorna bland människor och syns i nutida foton. Allt fler väljer bort exempelvis tobak som följd av det nya utbudet av tobaksfria produkter. Samtidigt är det viktigt att betona att dessa tobaksfria produkter fortfarande allt som oftast innehåller ämnet nikotin, vilket är beroendeframkallande.
Medan rökningen under stora delar av 1900-talet var utbredd i Sverige, så minskade intresset för cigaretter i takt med att fler lärde sig de skadliga effekterna. Inte bara på grund av vetskapen om skadliga effekter på en själv, utan även på grund av riskerna med passiv rökning vilket utsätter folk runt omkring den som röker för fara.
Cigaretter har ju en gång varit ett väldigt vanligt inslag i samhället, men när tiderna har förändrats så har fotografier med rökande människor minskat kraftigt. Tidigare kunde man inte undgå att se människor röka när som helst; både i filmer och på fotografiska stillbilder var det vanligt att se personer röka cigaretter. Idag är det inte lika vanligt att cigaretter används för att skapa känslor i bilder. Känslorna som är förknippade med rökning har helt enkelt förändrats hos många. Förr i tiden var användningen av rökning i bilder ibland en genväg för att ge bilden karaktär och visa att personen i fotot var karismatiskt. Idag ger det inte samma effekt.
Utöver den allt mer utbredda kunskapen om rökningens risker för lungorna, så har även regler gjort det svårare att göra reklam för cigaretter och därmed har cigarett-fotografierna ytterligare minskat. I EU begränsas tobaksreklamen för att framför allt skydda barn och unga från uppmuntran att börja röka. Men även för att rökare inte ska uppmuntras att röka mer eller att före detta rökare ska riskera börja igen.
Nordisk kultur har många intressanta motiv som kan vara starka visuellt när de visas på rätt sätt. Den svenska naturen, med djupa granskogar, öppna fält och stämningsfulla vinterlandskap, är förstås flitigt gestaltad. Med människor i dessa bilder skapas en än mer intim känsla, till exempel en kvinna klädd i vit klänning, som står i skogen medan dimman skapar magi. Likväl kan det röra sig om en lantbrukare som arbetar i skogen eller på fälten, med slitet utseende som representerar naturens krafter.
Norden bjuder verkligen in till stämningsfull fotografering. Naturen har enorma skiftningar beroende på var man befinner sig geografiskt i Sverige och vilken årstid det är, tid på dygnet och väder. Från somriga fält i Skåne till bergiga miljöer i norra Sverige och raukar på Gotland, stilla sjöar och dramatiska oväder. Den nordiska kulturen innefattar allt från naturen till traditioner som midsommar, det urbana stadslivet och gråa höghusområden, eller den vardagliga representationen med inslag som en snusande person på tunnelbanan i Stockholm.
Nordisk kultur gestaltas flitigt i fotografier, med dess landskap och traditioner. Fotografier med rökande människor har minskat dramatiskt till följd av ökande kunskap om rökningens skadliga effekter och den reglering av tobaksreklam som råder i EU, samtidigt som användningen av snus förändrats med införandet av bland annat nikotinpåsar och tobaksfria produkter. Samtiden speglas i moderna foton – där bland annat snus i olika former, liksom stadsmiljöer, klädval och omgivning, kan hjälpa till att måla upp personligheter i porträttfoton.