Fotoakuten - Gratis bilder


Hämta gratis bilder hos Fotoakuten

Kända sportbilder

Det sägs att en bild säger mer än 1000 ord. Det är därför inte konstigt att viktiga händelser i vår historia har sammanfattats i bilder. Detta gäller inte minst inom internationell sport. Nedan så kommer vi diskutera några av historiens allra mest kända sportbilder och försöka besvara varför bilderna blev så berömda. Vi kommer att bekanta oss med fotograferna och kika närmare på vad bilderna fångar och spekulera vad som kan ha hänt innan och efter att bilderna blev tagna.

Jesse Owens guldseger mot nazismen, OS i Berlin 1936

Den kända bilden av den svarte amerikanske guldmedaljören Jesse Owens vid OS i Nazitysklands huvudstad Berlin 1936 har etsat sig fast i vårt kollektiva medvetande. Owens var turneringens stora stjärna och vann hela fyra guldmedaljer. Men det som gjorde bilden känd var den mörkhyade Owens stående på guldpallen sida vid sida med idrottare som gör Hitlerhälsning. I vår mångkulturella värld så är det svårt att förstå att det fanns tider då människor blev uppdelade efter hudfärg och ursprung. Owens seger var alltså inte enbart rent sportsligt men också en symbolisk seger mot nazismen och Hitlers mytologiska ”ariska” ras. Vad den officiella bilden inte visar är den överraskande vänskap som senare växte fram mellan segraren Owens och hans tyske silvermedaljkonkurrent Lutz Long. Bilden av den svarte amerikanen Owens seger i Berlin togs ironiskt nog av Heinrich Hoffman, Hitlers personlige fotograf.

Diego Maradona, ”Guds Hand”, fotbolls-VM i Mexiko 1986

Legenden Diego Maradona som gick bort förra året var utan tvekan en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Den argentinske fotbollsmagikern var beundrad i hela världen för sin spelskicklighet men han var samtidigt också en kontroversiell person. ”Guds Hand” bilden med Maradona i fotbolls-VM 1986 tillhör de mest kända och kontroversiella bilderna i sporthistorien. I kvartsfinalen mellan Argentina och England så gjorde Maradona ett kontroversiellt mål genom att slå in bollen i det engelska målet med sin hand. Med dagens avancerade sportkameror så hade målet blivit bortdömt men målet sänkte England. Argentina vann till slut hela turneringen genom att besegra dåvarande Västtyskland i finalen. En bild fångar som bekant endast ett kort ögonblick. Precis innan det kontroversiella målet så lyckades den gudabenådade Maradona ta sig lekande lätt genom det engelska försvaret med sin fenomenala tekniska skicklighet. Den kända ”Guds Hand” bilden är också kontroversiell eftersom det länge antogs att det var Times fotografen Bob Thomas som tog bilden. Det har senare visat sig att det var istället Alejandro Ojeda Carbajal som tog den ikoniska bilden för en lokal mexikansk tidning. Bilden sammanfattar den komplexa personen Maradona som både fotbollsgeni och fuskare.

”Miraklet i Lake Placid”, USA besegrar Sovjet, ishockey, OS 1980, New York

USAs seger mot det segertippade Sovjetunionen i semifinalen i ishockey i OS 1980 i Lake Placid utanför New York, räknas som en av de största skrällarna i sporthistorien och blev känt som ”miraklet i Lake Placid”. Det var fortfarande under det Kalla Kriget och Sovjetunionens stjärnor dominerade ishockeyrinkarna. Mot alla odds, lyckades den amerikanske David besegra den mäktige ryske Goliat i ishockey med 4-3. Den amerikanske spelaren Mark Johnson blev matchens store hjälte med sina två mål mot ryssarna. Folk i USA och omvärlden kunde knappt tro sina egna ögon. Den numera världsberömda bilden av det jublande amerikanska ishockeylaget togs av fotografen Heinz Kluetmeier för magasinet Sports Illustrated.

Muhammad Alis seger över världsmästaren Sonny Liston, boxningstitel 1965

Bilden av den stående segraren Muhammad Ali (hette ursprungligen Casius Clay) titta ner på den besegrade världsmästaren Sonny Liston i tungviktsboxning i Lewinston är en av världens mest kända sportögonblick. Trots att Liston var tippad favorit så vann Muhammad Ali matchen med en blixtsnabb knockout seger. Matchen var så kort att den slutade innan den ens hade riktigt börjat. Efter endast en minut och 42 sekunder stod Ali som segrare. På bilden kan man se den ropande Ali antagligen uppmana den besegrade Liston att resa sig och fortsätta slåss. Det var fotografen Neil Leifer som förevigade denna dramatiska sporthändelse. Bilden bidrog till att förstärka mytologin bakom Ali som den nye och oövervinnelige världsmästaren Ali. Bilden publicerades i det respektabla magasinet Sports Illustrated och blev också omslagsbilden för tidningens specialutgåva ”The Century’s Greatest Sports Photos”.

Roger Bannister, drömmilen, Oxford, 1954

Den brittiske löparen Roger Bannister skrev in sig i historieböckerna när han blev den förste idrottare som någonsin lyckades att springa en engelsk mil under fyra minuter. Den kända bilden visar en utmattad Bannister som segrande passerar mållinjen. Fotografen bakom den ikoniska bilden var Norman Potter, en ung lärling som arbetade för Central Press. Vad bilden inte berättar är att Bannister var nära att ställa in löpningen på grund av starka vindar och dåliga väderleksförhållanden. Detta historiska ögonblick ägde rum på Oxford universitetets löparbana 1954. Bannister lyckades fullfölja en engelsk mil (cirka 1609 meter) på 3.59,4. Det räknas som en av de allra största löparprestationerna i sporthistorien. Det är värt att notera att den 25-årige Bannister studerade medicin på universitetet och löpning var endast en hobby.