Fotoakuten - Gratis bilder


Hämta gratis bilder hos Fotoakuten

Så blir du bättre på att fota

Kamera

10 000-timmarsregeln är ett uttryck som myntades av författaren Malcolm Gladwell men som ursprungligen grundas på forskning av K. Anders Ericsson. Gladwell påstår genom 10 000-timmarsregeln kort och gott att vem som helst kan bli expert på vad som helst så länge man lägger ner 10 000 timmar på övning. Tesen utvecklades i Gladwells bästsäljande bok “Outliers: 10 000-timmarsregeln och andra framgångsfaktorer” från 2014. Där frågar sig Gladwell vad Bill Gates och Beatles har gemensamt och om det verkligen är möjligt att bli duktig på vad som helst med 10 000 timmars träning? Hur kommer det sig exempelvis att vissa blir utomordentligt framgångsrika inom sitt respektive gebit - beror det på medfödd talang eller hård och målmedveten träning? Trots att Outliers har blivit en enorm populärkulturell referens för bland annat millenials och personer ur den så kallade Gen Z-generationen har Gladwells utgångspunkt även kritiserats. Ericsson som nämns ovan menar bland annat att Gladwell bidrar till en populär men förenklad bild av det arbete som han och andra forskare bedriver inom området. Alla som samlar tillräckligt många timmar med träning inom ett visst fält blir inte automatiskt experter och mästare. Gladwell brister exempelvis i att ta ställning till kvaliteten av alla de timmar som läggs ner. Oavsett hur en ställer sig till Gladwells och hans kritikers teorier omfattas det för det flesta av oss av det sunda förnuftet att vi blir duktigare på saker och ting ju mer vi övar. I den här artikeln tänkte vi, inspirerade av ovanstående, dela med oss av hur du blir bättre på att fota.

Investera i en fotokurs

Med tanke på den massiva genomslagskraft som appar som Instagram har i våra dagliga liv kan vi alla betraktas som fotografer nuförtiden. Mobilkameran har gjort fotandet betydligt mer lättillgängligt och spontant än någonsin tidigare. Den som verkligen vill lära sig fotografins grunder och ta det hela ett steg längre måste dock kunna bemästra någon slags systemkamera och premisserna för fotande med en sådan. Nuförtiden är resurserna som står till buds för att lära sig fotandets grunder inte längre begränsade till fotoböcker och dyra fotokurser eftersom kostnadsfria onlinekurser och interaktiva verktyg finns på Youtube, Pinterest och en mängd andra sajter. Fotografi har därför upphört att vara en hobby eller ett yrke för dem som har råd att betala för raffinerade kurser och är nu öppet för samtliga med ett intresse. Det senare kan jämföras med gamingvärlden där det klassiska och inte sällan glamorösa spelet poker nu är tillgängligt för en bredare allmänhet utöver de som har råd att resa till Las Vegas eller Monaco för att lära sig att spela. Träningssajter med interaktiva inlärningsverktyg och artiklar finns nämligen online nuförtiden.

Experimentera fritt

Stilleben

Efter att du lärt dig bemästra grunderna, det vill säga hur du manövrerar kameran och dess inställningar och utnyttjar ljuset till din fördel, är det dags att bli kreativ. Här rekommenderar vi att du ger dig ut på upptäcktsfärd och experimenterar fritt. Anordna olika stilleben i hemmet med föremål som finns i din omgivning som frukt eller inredningsprylar och fota ur olika vinklar för att testa dig fram till vad som blir bäst. Ta med dig kameran på utflykten med vännerna i naturen och lek med olika avstånd och skuggor för att lära dig urskilja mellan hiss och diss. Det är bara fantasin som sätter gränserna och övning ger färdighet. För varje misslyckad bild är du bokstavligt talat ett steg närmare målbilden.

Lägg krut på kompositionstekniker

Fotografiska kompositionstekniker används för att ställa in elementen i en bild. En bild kan bestå av många olika element eller enbart ett fåtal. Det är hur fotografen ramar in dessa som gör ett fotografi mer eller mindre intressant eller fängslande för den som skådar bilden. En gyllene regel är att en god komposition har exakt rätt antal detaljer, för få element gör att bilden ter sig statisk och obalanserad, medan god komposition skapar harmoni och djup. Vi rekommenderar att du lägger ner lite extra krut på kompositionstekniker när du fördjupar dina grundläggande fotofärdigheter. Du kan exempelvis hämta inspiration genom att gå på olika fotoutställningar, analysera verken och imitera mästarna.