Fotoakuten - Gratis bilder


Hämta gratis bilder hos Fotoakuten

Så blir du en bättre fotograf

En stor fördel med att leva i vår tid är att vem som helst kan bli en duktig fotograf. Alla som går runt med en smartphone har potential att ta fina bilder, som kan redigeras och publiceras i hög kvalitet. På så vis får du ut ännu mer av dina bilder.

Ta bilder med smartphone

Visste du att varenda dag blir omkring 350 miljoner bilder uppladdade på Facebook? Det motsvarar ca. 4000 bilder i sekunden. Om du är van vid att se bilder i ditt flöde, så har tanken säkert slagit dig att en del av dina Facebook-vänner med fördel kunde ha tagit lite bättre bilder. Andra gånger imponeras man över motivet och kvalitén, och skulle önska att man kunde ta lika fina bilder själv.

Du kan gott använda din smartphone till att ta bra bilder. Telefonen hjälper dig med automatisk fokus och exponering, men resultatet kan bli ännu bättre genom att åsidosätta dessa inställningar. Prova dig fram med olika motiv för att lära dig tekniken. Om du ska ta landskapsbilder kan du slå på HDR-funktionen, eller High Dynamic Range. Det är en teknik som kombinerar olika exponeringar i samma bild, och sammansätter dem för att skapa en perfekt exponering. Det är även en fördel att lära sig använda volymknappen som utlösare, eller lägga in ett talkommando, så att du undviker att röra telefonen när bilden tas.

Undvik blixt – eller bemästra tekniken

Blixtfotografering är en konst i sig själv, och kan ge en fin effekt. Dessvärre är den väldigt svår att bemästra, och många gör på fel sätt så bilderna ser onaturliga och korniga ut. Vill du behärska tekniken bör du köpa en extern blixt och rikta den mot taket, men det kräver mycket övning. Om du är i behov av extra finansiering till blixt och utrustning kan du ta lån. Alternativt kan du öka kamerans ISO-värde så du får högre ljuskänslighet, men var försiktig så du inte får för mycket brus i bilden. Brus kan för övrigt ge en rolig bildeffekt, så även här kan du prova dig fram.

Hitta de bästa motiven

Det är lätt att hitta fina motiv att fotografera på hösten, speciellt om du gillar vackra färger. Använd de gula och röda löven som enda färger, i en annars grå eller enfärgad bild för en fin effekt, eller ta närbilder av bär samt blad och ställ in fokus så att bakgrunden blir otydlig.

De flesta klarar ta fina bilder av naturen, men om du vill ha en större utmaning kan du försöka fånga rörliga motiv som t.ex. människor och djur. Då har du mindre kontroll, och måste kanske ta dig an regissörrollen.

Investera i en professionell kamera

Smartphonen är det enda du behöver för att ta bra bilder, men om du vill ta steget vidare måste du investera i en riktig kamera. Det finns både systemkamera, kompaktkameror och actionkamera, och vad du väljer är beroende av din nivå som fotograf samt vad du tänkt fotografera. De flesta professionella fotografer föredrar systemkameror, med full manuell betjäning, bilder i hög kvalitet och ett stort utbud av linser, blixtar och andra tillbehör. Den största nackdelen med systemkameror är storleken och vikten, men i gengäld får man bilder i fantastisk kvalitet och avancerade funktioner.

Om du inte har råd att investera i drömkameran just nu, kan du prata med en låneförmedlare. Då får du hjälp med att hitta det billigaste lånet anpassat till din ekonomiska situation, och kan lägga upp en flexibel avbetalningsplan.

Ta överraskande bilder på semester

På semester eller resande fot är det frestande att ta bilder av de klassiska turistattraktionerna – vilket man oftast bara måste göra för att kunna kryssa av det på sin bucket list. Men du kan även få ut mycket mer av turistmålen än bara klichébilder. Försök fånga kända motiv på nya och spännande sätt, använd din nyfikenhet och utforska ditt resmål till fots. Gå in på sidogatorna och prata med lokalbefolkningen för att få tips på fina platser att fotografera. När man reser till en ny plats är man per automatik mer uppmärksam och observant på sin omgivning. Då blir det enklare att hitta intressanta saker att fotografera.