Fotoakuten - Gratis bilder


Hämta gratis bilder hos Fotoakuten

Tjäna pengar som hobbyfotograf – fyra tips

Fotograf

Älskar du att fotografera men vågar inte ta steget från hobbyaktivitet till proffsverksamhet? Du kan faktiskt tjäna pengar på att fotografera och sälja bilder på nätet. Och det krävs inte någon kurs i fotografi för att kunna göra det. Du behöver inte heller tömma sparkontot för att skaffa dig en professionell kamera, det räcker faktiskt med en hyfsat bra digitalkamera! Är du skicklig på att ta snygga bilder behöver du bara veta var och hur det går till att sälja dem på nätet. Här delar vi med oss av fyra smarta tips.

Optimera dina bilder med ett bra fotoredigeringsprogram

Det kanske låter kul och enkelt att börja avfyra mobilkameran mot olika spännande motiv och sedan ladda upp resultatet till en bildbank men tyvärr så är det inte riktigt så det fungerar. För även om du är hobbyfotograf så förväntar sig kunden ett lika bra resultat som om du vore proffs på en renommerad bildbyrå.

De flesta stockbildbanker tar inte vilka bilder som helst. Det finns strikta kvalitetsstandarder som måste följas. Bildbrus, överexponering/underexponering, dåligt ljus eller ett dåligt fokus kan göra att dina bilder kasseras. Som sagt, du behöver inte vara proffs för att tjäna pengar på dina bilder men du måste vara tillräckligt vass som fotograf. Och ha ett bra fotoredigeringsprogram till hands!

Den goda nyheten är att du faktiskt inte behöver abonnera på Photoshop eller Lightroom för att lyckas med dina bilder (men har du råd med detta är det en god investering). Numera så finns det en hel uppsjö med fria fotoredigeringsprogram som du har tillgång till online eller kan ladda ner till datorn. Många av dessa fungerar minst lika bra som de professionella varianterna. Som t.ex. Photopea, ett nätbaserat program som är väldigt likt Photoshop. Eller BeFunky, som är ett delvis kostnadsfritt program med många spännande funktioner och filter (de bästa går bara att låsa upp i deras Premium-version).

Sälj dina bilder till spelbranschen

Är du en nischad hobbyfotograf med en förkärlek till spel? Har du bilder som spelbolag kan ha användning av så har du potentiellt råkat på en riktig guldgruva. Med det ständigt växande intresset för spel på nätet har behovet av illustrationer och grafiskt material formligen exploderat. Nya spelsajter dyker upp som svampar ur marken och här har du chansen att leverera HD bilder på allt från konsoler och VR-utrustning till marknadens senaste gadgets och e-sportturneringar.

Men det gäller också att vara försiktig. Har du ett nätcasino utan svensk licens som kund är det viktigt att först kolla upp att företaget har en giltig spellicens, annars finns det risk att dina bilder används för olaga ändamål.

Sälja bilder som stock

Att sälja bilder som stock är ett bra sätt att tjäna pengar samtidigt som du gör dig känd som bildleverantör på den digitala marknaden. Shutterstock, iStock och Getty Images är stocktjänster med ett järngrepp om den internetbaserade bildmarknaden. Enkelt förklarat så tjänar du pengar varje gång någon laddar ner din bild, en slags provision. Du får alltså betalt efter antalet nedladdningar och storleken på nedladdningen. Små bilder är billigare än stora bilder, alltså högupplösliga filer.

Ta gärna reda på vilka regler som gäller för dig som bildleverantör innan du registrerar dig på en av dessa plattformar. Beroende på vilken stocktjänst du använder så får du en viss procentandel för varje bild som säljs/laddas ner och den kan variera ordentligt – från 10 % till 70 %. På Shutterstock kan du skicka upp till 10 bilder och av dessa måste minst 7 godkännas av tjänsten. Därefter får du 2 – 30 kr per nedladdad bild. Bilder med utökad licens ger mer betalt. Och hos iStock får du behålla upp till 45 % av försäljningspriset om du säljer bilden exklusivt, alltså inte laddar upp den till flera olika stocktjänster.

Tänk också på att stockbilder kräver samtycke från alla personer som syns på bilden. Är dessa minderåriga krävs det också tillstånd från föräldrarna. Det här är viktigt att veta eftersom porträtt oftast säljer bättre än bilder av byggnader eller objekt.

Sälja bilder på Tradera?

Det går faktiskt också att sälja bilder direkt till fotointresserade kunder på handelsplattformar som Tradera, eBay eller Etsy. Och detta kanske är det absolut enklaste sättet att sälja dina bilder på. Du laddar helt enkelt upp en digital kopia till plattformen och sätter priset som du tror bilden är värd. Sen kan du antingen leverera ett högupplösligt original eller en fysisk kopia till köparen. Självklart kan du sälja samma bild flera gånger!

Oavsett vilken plattform du väljer så är det viktigt att först samla kunskap om den digitala bildmarknaden och att du fortsätter att vässa dina skills i fotografi. Ta dig också tid till att bli riktigt bra på att hantera ett eller flera fotoredigeringsprogram. Det kan faktiskt öka värdet på dina bilder!