Fotoakuten - Gratis bilder


Hämta gratis bilder hos Fotoakuten

Vinterfotografering, snusdosor och kreativitet

Vinterfotografering

Oavsett väder är det härligt att komma ut och fotografera. Även om många hobbyfotografer är mer aktiva under de varmare årstiderna kan du fånga vackra vyer även under höst och vinter. Det blir visserligen lite kallare om fingrarna och svårt med dagsljuset, men det behöver inte hindra dig.

Om det regnar på tvären och blåser isvindar kan du träna på inomhusfotografering i stället. Du kan exempelvis öva detaljfotografering, genom att närbildsfotografera din dosa från Swedish Match, eller försöka fånga någon annan liten detalj i din närhet. Eller varför inte skapa ett stilleben hemma i vardagsrummet, eller besöka en byggnad med spännande arkitektur och detaljer?

När vädret inte är på din sida kan du ta tillfället i akt att verkligen lära känna din kamera och bekanta dig med alla inställningar. Träna på att vara kreativ i din bildkomposition och lek med avstånd och djup. Du kommer förmodligen inte att bli en duktig fotograf genom att endast fotografera ett enda motiv om och om igen. Variation förnöjer!

Prova något nytt

Om du är kreativt lagd generellt och även vill prova på andra konstformer är målning och teckning aktiviteter som passar bra inomhus. Det spelar ingen roll om vinden viner utanför fönstret och regnet vräker ner. Det går alldeles utmärkt att skissa eller träna färglära ändå! Med en bra lampa kan du måla även under mörka vinterkvällar.

Vissa konstnärer rekommenderar att du som nybörjare utgår från olika former när du skissar. Bryt ner objekt och motiv i exempelvis cirklar och rektanglar, för att öva på proportioner. Om du inte är superstadig på handen kan du fuska lite och använda din snusdosa som mall. I konst finns det ju egentligen inga regler! Det finns heller inga regler kring vilka motiv du bör måla eller rita. Oavsett om storslagna landskap eller vardagliga föremål är din grej så är skaparglädjen det viktigaste.

Ta vara på årstidernas skiftningar

Eftersom vädret är väldigt skiftande i Sverige gör många människor små anpassningar i vardagen för att antingen undvika att gå ut eller göra utomhuslivet lättare. Många som snusar uppger faktiskt vädret som en av anledningarna, eftersom de tröttnat på att stå ute i kylan och röka. De började då snusa i stället. Oavsett om du undviker friluftsliv under vintern eller bara byter till varmare kläder finns det många möjligheter till att vara kreativ under årets alla månader. På vintern slipper du dessutom både pollen och solkräm, vilket många ser som en stor fördel.

Om du trots allt är en riktig sommarälskare kan du skapa lite sommarkänsla hemma med ganska små medel. Du kan sätta på förra årets sommarplåga medan du målar härliga strandmotiv, eller bläddrar igenom ditt arkiv i jakt på extra fina sommarbilder. Du kan också anpassa ditt snus, genom att exempelvis välja flädersmak eller något annat somrigt.

Årstid och väder behöver inte vara ett hinder för din kreativitet, du kan bara behöva tänka om lite. Kreativitet är precis som andra färdigheter, du behöver hålla den vid liv för att inte tappa den. Så låt kreativiteten flöda och gå loss med både kamera och penslar!